Domácí vaření piva

Domácí vaření z koncentrátů

Zdravím všechny příznivce domácího vaření piva. Léta, možná i desetiletí jsem výhradně konzumoval pivo jednak lahvové nebo čepované, samozřejmě produkty velkých pivovarů dostupných v obchodech a restauracích. Je pravdou, že domácí výroba piva byla samozřejmě nedostupná, nebo dostupná sporadicky. Jakmile se objevili obchody z komponenty pro domácí výrobu piva, neváhal jsem a šel jsem do toho. Doposud mám zkušenosti pouze z produky firmy Coopers z Austrálie. Určitě časem zkusím ostatní značky, vzhledem k tomu, že Coopers nenabízí vše co mně zajímá.

Jednoduše byla mi tato značka doporučena tak jsem to zkusil a musím říct, že nelituji.  V tomto roce jsem uvařil několi várek skvělých piv, které ocenili i příchozí konzumenti. Pro samotnou výrobu požívám zařízení firmy Coopers, od nádoby, uzávěrů atd. Musím říct, že vše funguje spolehlivě, všechny komponety jsou přesné, těsnost a další nutnosti jsou v naprostém pořádku. Lahvování provádím do plastových lahví z uzávěrem, vše funguje dobře, dobře těsní, žáden karambol se nekoná. Naprosto bezchybné jsou však skleněné láhve z porcelánovým uzávěrem, pivo po 4-5 týdnech má naprosto jiný rozměr něž v plastových lahvích, pěna jiná, ostřejší, no , jiné.

 start-kit-standart

Toto jsou koncentráty z kterých jsem tento rok vařil. První dvě várky jsem vařil z originál komponentů Coopers včetně dextrózy , fermentačního dropsu. Prvotní kvašení v nádobě jsem realizoval při teplotách jak je uvedno v návodu výrobce a to v rozmezí 23-25 stupňů. Musím říct, že výslededek byl velice dobrý, pivo pitné, chuťově přímo skvělé, zkrátka povedlo se. Za zmínku stoji velice povedená várka Irish Stout, která byla přímo „výstavní“. Velice dbám na čistotu, což je jeden ze základních předpokladů úspešného „uvaření“ . Pro vyčištení jak nádob, náčiní, lahví používám obyčejné Savo ve velice mírné koncentraci, bez jakýchkoliv problémů.

Samozřejmě že jsem začal experimentovat a pro jednu z dalších várek jsem použil pro prvotní kvašení a pro dokvašení v lahvích klasický práškový resp.kostkový cukr. Bohužel výsledek nebyl úplně 100%, pivo mělo ovocnou chuť /příchuť/ no zkrátka nebylo to ono. Musím sdělit všem , že tuto variantu nedoporučuji vůbec, výsledek je neuspokojivý. Doporučuji jednoznačně používat komponenty doporučené výrobcem, popřípadě něco co má každý vyzkoušeno.

V současné době pro další várku jsem použil dextrózu od Mistra Sládka, taky použiju fermentační drops této značky, tak uvidíme. Po různých diskuzích realizuji prvotní kvašení ve snižené teplotě cca kolem 19-20 stupňů. Již několikrát jsem četl, že doporučená teplota prvotního kvašení není úplně ideální jak uvádí výrobce ale je potřeba teplotu o něco snížit, což by se mělo projevit na chuti a celkové kvalitě výsledného produktu. Poprvé budu zkoušet stáčet do 5 litrových plechových soudků z výčepním ventilem. Taktéž poprvé bud pivo po dokvašení v lahvích ukádat v soudkách do sklepa cca 12-14 stupňů. No, jak to dopadne Vám určitě sdělím.

Pokud máte jakékoliv dotazy , neváhejte a kontaktujte mně /mailem, diskuzí, napište nám./, pokud budu znát odpověď určitě odpovím.

Pozdravuji všechny vařiče, přeji hodně úspěchů.

29.9.2009

Zdravím všechny vařiče, znovu se hlásím a podělím se s Vám o další zkušenosti z domácího vaření piva. jak jsem psal naposledy další várku , kterou jsem tvořil byl COOPERS DRAUGHTa poprvé jsem nedodžel stanovenou teplotu danou výrobcem pro prvotní kvašení. Pohyboval jsem se v teplotě kolem 20 stupňů. Vše proběhlo naprosto v pořádku bez komplikací. Pivo bylo ztočeno 15.9.2009, o víkendu jsem ochutnal, velice dobré a chutné, samozřejmě chce to ještě čas.

28.9.2009 jsem stáčel další várku tentokrát COOPERS PILSENER, zde byl trochu problém , kdy prvotní kvašení začalo nezvykle pozdě ale přece a doufám že výsledek po ochutnání bude dobrý. Jak jsem psal, po prvotní kvašení stáčím do nových plechových 5 l soudků, což se osvědčilo. Používám doporučený poměr jednoho z kolegů , který mi poradil na webovkách a to : 4,5 litrů/8 fermentačních dropsů. Nedošlo k žádné „explozi“ vše  aspoń zatim v pořádku.

 

22.11.2009

Zdravím všechny vařiče a hlavně příznivce domácího vaření piva. Dnes jsem ochutnal várku Coopers Pilsener, várku, která byla od počátku problémová a bohužel problémy pokračují. Některé stočené láhve při otevření v podstatě   „vypění“  skoro celé i když v průběhu ležení žáden problém nebyl /deformace lahví ./ . Většina várky není chuťově nic moc, bez nasycení, celkově velice špatné  pivo. jsem přesvědčen že to není druhem, koncentrátem ale je to problém samotné výroby, někde „udělali vařiči chybu“. Bohužel je to další poučení a jednoznačně mohu doporučit, buďte v průběhu celého hlavního kvašení u toho, denně sledujte jak se celý „výtvor chová“, já jsem bohužel to hlavní nechal jen na přírodě, kvašení probíhalo za mé nepřítomnosti, v podstatě jsem po 7 dnech stočil, zřejmě špatný postup. Všechno zlé je na něco dobré, další várka bude určitě super.

 

29.11.2009

Po dalším týdnu ležení předchozí várky jsem znovu ochutnal, no, něco je pitné něco ne. Dnes jsem „naložil“ další várku tentokrát Stout od Coopers. Toto pivo jsem dělal už jednou, bylo to skvělé pochutnání. Vrátím se zpět k teplotě pro prvotní kvašení a to 21-26 C, pro připravu jsem použil „pražskou vodu“ a zkouším produkt od Coopers a to „Brew Enhancer 2″, tak uvidíme. V podstatě vše jsme použil od Coopers , tak jak tomu bylo v počátku mého „vaření“. „Výrobnu“ mám tentokrát pod kontrolou denně , takže už se těším. Určitě se podělím  a snad i pochválím z výsledkem. Příště pokračujem.

 coopers-stout

23.12.2009

Zdravím všechny příznivce. Dnes jsem slavnostě za okoštoval posledně naloženou várku černého Stoutu. Tentokrát vše bylo v podstatě ideální. Pivo je velice dobré i když do „ležení“ 6 týdnů něco schází ale i tak je výsledek dobrý. Supr barva, brilantní pěna, vše jak má být. myslím, že pivo bude mít problém přežít ještě nějaký týden, no nevadí, od toho je  aby se vypilo. Musím říct že produkt „Brew Enhancer 2″ zatím mi nic převratného nepředvedl, pravdou je celkově vyvážená chuť bez „paskvilních“ přichutí, no budu muset to vyzkoušet i u dalších sort aby se dal výsledek posoudit. Jak jsem napsal, nic převratného se neudělo, ničemu to ale nepoškodilo. Ještě jednou, i když je to na hlavní stránce webu, přeji všem krásne Vánoce a vše nejlepší v roce 2010. Už teď vím na co chystám hned na začátku roku, vyzkoušíme uvařit něco z produkce John Bull a Brewmaker. Zdar pivaři, příště se těším.

11.1.2010

Zdravím všechny po Novém roce. Nepočítal jsem s tím, ale předchozí várka resp. její malinkatá část je pořád k dispozici, mám na mysli černý Stout. Čím dále je to delikátnější, skutečně doporučuji nechat ležet minimálně 6 týdnů, stojí to za to. Jak jsem předeslal minule chystal jsem se po Novém roce uvařit něco z produkce Brewmaker a John Bull. Samozřejmě plány jsou proto aby to bylo vše jinak. Neporušil jsem tuto tradici a „naložil“ jsem opět něco od Coopers, tentokrát Traditional Draught. Tuto sortu jsem ještě nevařil, tak jsem zvědat. Jedná se o světlé pivo, které mi celkem bodne, v poslední době jsem už „přepivován“ černým pivem. Použil jsem klasické suroviny, standartní dextrozu atd. Samozřejmě, že mně zase čeká „čekání“ cca 6-8 týdnů než bude tato várka připravena k „likvidaci“. Mezitím si spestřím pivní život  5 litrovým soudkem „Franziskaner Weissbier“, zkusit je potřeba vše i toto kvasnicové pivo na které jsou velice dobré reference. Tak uvidíme.

Tak jsem nevydržel a otestoval jsem, zvláštní chuť, dobré kvasnicové pivo, doporučuji

 

8.2.2010

Tak, poslední várka Traditional Draught od Coopers se , myslím já , odležela dostatečně, lze říct , že se jedná o velice zdařilou várku, poměrně čisté pivo, vynikající tmavá barva, dobrá pěna, nahořklá chuť taktéž nekulhá. Samozřejmě ještě nějaký týden to určitě vylepší, ale i teď po 3-4 týdnech je výsledek poměrně dobrý. Bohužel, není to sorta piva , která mi úplně sedí, nebo lépe řečeno , není to úplně to co oblibuji. Pivo je určitě dobré, kdo má rád to co jsem popsal,  hořkost, tak je to pro něho to pravé, doporučuji.  Přeji hodně dobrých hektolitrů a někdy příště zdar.

 

14.3.2010

Po čase odmlčení se opět hlásím, protože se předchozí várka Traditional Draught pomalu dostává do své poslední fáze /myslím množstvím zůstatku/, jsem v minulém týdnu založil svou osvědčenou sortu a to Lager od Coopersu. Ještě několik slov k předchozí várce. Skutečně, ani po čase a konzumaci skoro 90% celkového uvařeného množství jsem tomuto pivu nepřišel na chuť. Jedná se aspoň podle mně o velice specifickou sortu piva, skutečně hořké a výskyt dalších chutí není nic pro mně. Je potřeba se připravit , že se asi musí najít skutečně ten pravý konzument, kterému to sedne. Pivo je zřejmě kvailtní a dobré, ale… Proto taky připravuji to co připravuji abych si jak říkám, spravil chuť.

V době konzumace várky Traditional…, jsem si dopřál jako bonus, skvělou „kvasnicovou jedenáctku Chodovar“ v 5 litrovém soudku, kterou jsem přivezl z návštěvy pivovaru Chodovar /článek v jiné sekci/. Skutečně vynikající, bez jakýchkoliv výhrad, vřele doporučuji.

Pivu zdar

14.4.2010

Přesně po měsící se hlásím s tím co je v domácím vaření nového. Tak, kromě konzumace Lageru od Coopers, který je slušně odleželý a chutná slušně. vzhledem k ubývajícím zásobám jsem založil dnes , mimo jiné poprvé něco od Brewmaker a to černé pivo Scottish Heavy. Základní údaje, obsah koncentrátu je 1,8 kg, celkové množství bude 23 litrů piva, tmavě hnědé pivo původem ze Skotska s plnou sladovou chutí, kvasnice jsou součásti balení. V podstatě založení je naprosto shodné z koncentráty od Coopers. Tak uvidíme jaký bude výsledek. V uplynulém měsíci jsem z netradičních piv ochutnal při návštěvě Slovenska výčepní desítku Kelt v lahvi, vcelku zdárné pivo, no desítky nejsou moje gusto, láhev je  láhev, nemám co vytknout – dobré.

No, jsem nedočkavý jak dopadne první várka výše zmíněné značky z koncentrátů. Určitě se podělím.

Pivu zdar

5.5.2010

Tak, výše popsanou várku, tentokrát, poprvé od značky Brewmaker a sortu Scottish Heavy jsem stočil 22.4.2010 tj. po 8 dnech kdy kvašení proběhlo ukázkově a vše nasvědčovalo zdárnemu konci. Stočil jsem část do 5 litrových soudků a část do lahví. Dnes jsem nevydržel a cca po 14 dnech od stočení jsem ochutnal co jsem to vlastně vyrobil. Za prvé pivo je deklarované jako černé, musím říct že jde spíše o polotmavé pivo ale to není vůbec důležité. Musím říct , že i po tak krátké době má tento produkt vynikající chuť, podle mého názoru mu nic nechybí, pěna vynikající vydrží cca 5 minut, což si myslím je velice slušné. Část této várky odvážim o víkendu na ležení do sklepa na cca 2 měsíce, tak myslím že to bude naprosto dokonalé. Musím říct, že jsem velice překvapen výsledkem, byl jsem mnohokrát na pochybách jestli skutečně značku , kterou jsem preferoval není skutečně nejlepší a podobně. Musím říct, není tomu tak, není potřeba se bát zaexperimentovat, mohu jen doporučit.

30.5.2010

Po delším čase trochu informací z domácího vaření. Pořád probíhá konzumace várky firmy Brewmaker a to Scottish Heavy. Dá se říct, že každým týdnem je toto pivo lepší a lepší. U této várky jsem stáčel jak část do plastových 0,5 litrových láhví, část bylo uloženo do skleněných láhví z porcelánovým uzávěrem a část byla uložena do pětilitrových soudků. Musím  říct, že i po této skutečnosti jednoznačně vyřazuji plastové láhve v kterých snad co kus to originál. něco je povedené, většina pochybně těsní, dva kusy asi to třech týdnech doslova „vykapali“, no není to ono. Samozřejmě může to být shoda náhod ale bohužel se  mi to opakuje, ty samé problémy už poněkolikáté. Naprosté „jiné kafe“ jsou skleněné lahve z porcelánovým uzávěrem. Perfektní těsnost, ani jedná havárie, bohužel ve větším množství nákladnější záležitost, složitější manipulace, sklo, váha taky někdy problém. Musím však konstatovat , že jednoznačná a naprostá spokojenost je z uložením piva v pětilitrových soudcích. Jednak skladnost, manipulace, pokud používáte gumové zátky v dobrém stavu, nehrozí žáden problém. Pro „transport“ piva ze soudků do sklenice používám zakoupitelnou pípu z bombičkou, která skutečně funguje bez jakýchkoliv problémů. Takto mám naražený soudek již 9 dnů a pivo je pořád ve vysoké kvalitě bez jakéhokoliv náznaků zkažení nebo něčeho podobného. Samozřejmě soudek je uložen v běžné lednici, kde se teplota pohybuje kolem 6-8 stupňů. Možná se někdo bude divit, soudek 5 litrů naražen 9 dnů, to mně by teda nevydželo. Není zde problém mé slabé konzumace ale pokouším se vypozorovat jestli informace, které mám ohledně trvanlivosti takto naraženého soudku jsou pravdivé. Pravdivé jsou. Na závěr tohoto psaní lze říct, že pokud chcete se dát touto cestou v uskladnění domácího piva , tak hurá do toho, pokud ještě máte dobrý sklep, tak ideální.

Pivu zdar a domácímu vaření zvlášť.

12.10.2010

Po dlouhé době svého nevaření se znovu ozývám. Hodně jsem cestoval, pivovary a podobně, na vaření nějak nezbyl čas. 10.10.2010 jsem založil novou várku tentokrát Brewmaker Export Bitter. Jedná se o standartní množství 23 litrů a standartní postup. Základní charakteristika naložené várky je zde:

Klasické anglické pivo zlatovo – mosazného zabarvení s příjemně hořkou chutí, obsah koncentrátu je 1,8 kg, určeno pro výrobu 23 litrů piva, schvrchní kvasnice pro kvašení v rozmezí 18-24 C, jsou součástí balení. Barva: 27-33 EBC, Hořkost: 45-55 EBU, Obsah alkoholu 4,5% /1 kg dextrozy/.

Dodavatel sice uvádí že český návod příložen, bohužel není tomu tak, myslím ale že ti kteří s tím pracují vědí jak na to a že český návod nemůže nic vylepšit ani pokazit. Obsah alkoholu lze samozřejmě měnit buď dáme méně vody anebo o něco více cukru samozřejmě, nedoporučuji dělat moc velké změny, samozřejmě pokud máte cokoliv odzkoušeno, tak proč ne. Sice mám trochu problémy s teplotou, která je tak akorát na hraně 24 C, samozřejmě problém paneláku a ustředního topení, buď budu bydlet v zimě a budu mít perfektni teplotu pro pivo nebo opačně. Jak jsem již zmínil že součástí balení koncentrátu není český návod , pokusím se pro úplně začínající tento návod nastínit, lze využít i na webu video z celé přípravy.

Obecný návod:

Na koncentrátu vždy i v cizím jazyce vyčteme buď v obrázcích nebo symbolech nebo jednoduše v základním popise na kolik litrů je daný koncentrát určen. Důležitá věc , protože dát více vody, třeba 23 litrů, když je koncentrát určet třeba na 17 litrů piva, trochu hodně problém. Taktéž zde určitě najdem teplotu kvašení, standartně u svrchne kvašených piv cca 18-24 C. A můžeme začít. Mám to takto vyzkoušené a celkem to funguje. Do nádoby ve, které bude probíhat hlavní kvašení  naleju 1 litr vroucí vody a v ní rozmíchám pomalu 1 kg dextrozy do úplného rozpuštění. Mezitím asi tak na 10-15 minut dám plechovku z koncentrátem do vařící vody aby byl koncentrát tekutější a řídčí. Mezitím do nádoby z rozmícháným cukrem přileju další litr vroucí vody a do takto připravené nádoby za trvalého míchání naleju připrvený koncentrát. Míchám cca 2-3 minuty. Po rozmíchání doleju do celkového množství , určených-stanovených, např. 23 litrů, studenou vodu. Po dolití tohoto množství je teplota celého obsahu zhruba kolem 24 C. Po důkladném rozmíchání a při teplotě /rozmezí/, které je uvedeno pro kvasnice do obsahu, tyto kvasnice vmícháme, cca 5 minut. Pozor na jednu věc, nevmíchat kvasnice do obsahu, který má teplotu jinou než je stanovena pro daný typ kvasnic,  může dojít k znehodnocení kvasnic a k nenastartování kvasného procesu.  Po důkladném rozmíchání nádobu dobře uzavřeme, nasadíme „bublák“ a hotovo. Kvašení začne aspoň ze zkušenosti do 12 hodin. Důležité upozornění, základem úspěchu je čistota na druhou, je potřeba nádobu před použitím vydezinfikovat buď speciálním přípravkem k dostání v eshopech z tématikou mikropivovary, nebo já používám v hodně mírné koncetraci jakýkoliv tento prostředek – Savo a podobně, bez problémů. Týká se to všeho co k přípravě používáme, míchačku, bublák, víko nádoby, jednoduše všechno. Myslím, že na tomto postupu není nic složitého, pokud doržíte základní postupy tak výsledek se určitě dostaví. Po zhruba 6-8 dnech, kdy proces kvašení je skončen, lze vyhodnotit použitím hustoměru, přichází na řadu lahvování a to je v podstatě už věc  každého, kdo co použije. Z praxe jednoznačně sklo z keramickým uzávěrem /to co používá Bernard, Kelt, Chodovar atd/, popřípadě 5 litrové plechové soudky z patřičnou zátkou. Aspoň já vůbec nedoporučuji jakýkoliv plast /plastové láhve 0,5 litru, 1 litr atd/ Je to určitě věc názoru, mně se to neosvědčilo, špatně těsníci uzávěry, náchylné na poškození při manipulaci /propíchnutí/ a podobně. V tomto případě nejde o špatnou chuť z plastu a podobně, to myslím vůbec nehrozí ale problémy ,které uvádím jsem sám zažil a proto toto nedoporučuji. Na obsah 0,5 litru přidávám do lahví fermentační drops pro druhotné dokvašení v lahvích, do 5 litrových soudků poměr piva a dropsu je jiný, píšu v předchozích povídáních. Dvě věci, opět dodržovat přísnou čistou, perfektně uzavřít a nechat při teplote cca 20 C dokvasit cca 7-10 dnů.  Po tomto ukončeném procesu dávám tento produkt ležet na cca 2-3 měsíce do chladného sklepa /místnosti/ cca kolem 6-10 C. Doufám, že Vám těchto pár řádků pomohlo jednak v rozhodování jestli  vůbec začnete a jednak v tom aby výsledek byl adekvátní Vašemu snažení.

Informace jak dopadla na začátku avizována várka Brewmaker Export Bitter samozřejmě zveřejním. Přeji všem vařičům hodně úspěchů.

18.12.2010

Zhruba po 2 měsících, jsem ochutnal, no spíše začal jsme konzumovat várku Brewmaker Export Bitter, kterou jse založil 12.10.2010. Výsledný produkt dá se říct je vcelku dobrý, barvu bych řekl asi polotmavé, pěna hodně slušná, chuť, tak to už není žádný obrovský hit. Tak jak uvádí výrobce , výrazná hořkost to sedí, pivo jsem nechal ležet v 5 litrových soudcích a zatím mám dojem , otevřel jsem již druhý, že v každém soudku je jiné pivo. Skutečně snad vše je rozdílné, přitom oba soudky byly skladovány na jednom místě, stejná teplota ,vše stejné a přece jiné. neumím si toto vysvětlit. Přitom soudky byly řádně vyčištěné, vymyté, vydezinfikované , tak nevim. Tato značka a sorta byla v podstatě zkouška a zřejmě u toho jen jako zkouška i zůstanu. Myslím, že v budoucnu budu nakloněn osvědčené značce Coopers, kde mám skoro vše vyzkoušené a jsem s tim spokojen. Samozřejmě , že jiný člověk může mít jiný názor, já v tom mám jasno. Pivu zdar.

8.12.2011

Opět, skoro po roce se ozývám v této rubrice. 22.11.2011 jsem založil uplně něco jiného než jsem dělal v předchozím období. Jedná se o Black Rock – Bock, i když jiná značka tak příprava stejná , 23 litrů výsledného moku, 1 kg dextrozy atd. Toto je charakteristika prodejce:

Robusní a chuťově plné pivo v německém stylu.

Obsah plechovky 1,7 kg je určen na výrobu 23 litrů piva. Svrchní kvasnice pro kvašení v rozmezí 18 – 26°C .

Obsah alkoholu cca 4,2% (při ředění na 23 litrů a použití 1 kg kvasného cukru).

Tak uvidíme, zhruba po 7 dnech , kdy skončilo poměrně vydatné a dlouhé kvašení jsem pivo stáhl část do 5 litrových soudků a část do patentních 0,5 litrových láhví z porcelánovým uzávěrem. Stažené pivo leží již ke dnešku 8 dnů, při stejné teplotě jak probíhalo hlavní kvašení cca 22-23 stupňů. Nejvyšší čas v nejbližších dnech ochutnat-. Výsledek sdělím všem.

17.12.2011

Tak dnes jsem ochutnal předchoztí várku Black Rock Bock. Dá se říct , že odpovídá to co deklaruje výrobce, chuťově slušné, zamozřejmě musí ještě ležet , to teda nevím, nevím, jdou svátky , no uvidíme. Dnes jsem zárověň stočil a dal k druhotnímu kvašení další várku, tentokrát:

Toto pivo se původně vařilo v Anglii na dlouhou cestu na Nový Zéland. Je silné a chutné.

Obsah plechovky 1,7 kg je určen na výrobu 23 litrů piva. Svrchní kvasnice pro kvašení v rozmezí 18 – 26°C součástí balení.

Obsah alkoholu cca 4,2% (při ředění na 23 litrů a použití 1 kg kvasného cukru).

Budu referovat. Pivu zdar.

27.12.2011

Tak předchozí várka Black Rock Bock je už v plné fázů koštování, skutečně lze říct , že je to povedené, černá výrazná barva, slušná pěna, chuťově průměrné, dá se říct jedno z těch lepších povedenějších domácích piv. I když hlavní kvašení probíhalo při vyšší teplotě 23-24 C tak žádné pachutě, ovocné chutě a podobně. Můžu jako pokus vyzkoušení doporučit. Ochutnal jsem už jak z patentních lahví tak v čepovacím zařízení z 5 litrových soudků, obě varianty stejné.

Druhá várka Black Rock New Zeland Bitter. Pivo popsané výše je sice v ležení krátce, už teď lze říct že „doporučuji“. Skvělá jantarová barva, pěna sice slabší, chuť to vše dožene, už podle chuti silné-hutné pivo. I když z hlavním kvašení byly značné problémy, kdžy ani po 2 dvou dnech kvašení nezačalo tak jsem to viděl černě. Nezbylo než přidat další „externí“ kvasnice ne přiložené ke koncentrátu a to byl hned jiný šrumec. U této várky jsem teplotu hlavního kvašení měl cca 20-21 C, nevím jestli to byl problém „nekvašení ?

Všeobecně bych chtěl říct, že sice jsme vařil pouze 2 várky od této značky ale kvašení se rozbíhalo velice ztuha v druhém případě vůbec. No doufám, že konzumace bude méně problémová než probíhalo kvašení.

Pivu zdar

12.5.2012

Zdravím po delší době všechny vařiče domácího piva, dnes jsem naložil další várku, tentokrát úplně novu značku, kterou jsem ještě nezkoušel.  Jedná se o

BB Irish Stout  – BETTER BREW“ s těmito vlastnostmi:

Pivo tmavěhnědé až černé barvy s tuhou krémovou pěnou, chutí praženého sladu a nádechem tmavé čokolády.Hustý tekutý koncentrát v silnostěnném vaku s kovovou fólií proti protržení o obsahu 2,1 kg je určen na výrobu 23 litrů piva. Svrchní kvasnice pro kvašení v rozmezí 20 – 24°C.

Příprava piva je naprosto stejná, samozřejmě svrchní kvašení v délce 7-14 dnů /tak uvádí výrobce/. Velká výhoda je , žádné plechovky, skutečně balení koncentrátu super, dobrá manipulace, uvidíme jak dopadne výsledný produkt.

Musím zde konstatovat, že po mnoha úvahách upouštím od stáčení do 5 litrových soudků, mám k dispozici dostatečné množství skleněných lahví z patentním porcelánovým uzávěrem. Problémy s 5 litrovými soudky se objevili při stavu, kdy se nepovedlo zkonzumovat všechen obsah, byť po jednom dni, mělo vždy pivo podstatně horší chuť, používal jsem potom domácí výčep ETA, který sice zachoval původní chuť obsahu cca 3-4 dny, bohužel dle mého názoru se jedná nejen u ETY ale i u ostatních zařízení o velice nespolehlivé, poruchové zařízení, netěsnosti, uniklý vzduch z bombičky, ani ze dvou výčepů ETA se mi nepovedlo složit jeden spolehlivý. Možná někdo funguje s tímto výčepem dobře, mně se to nepodařilo a vyzkoušel jsem 3 značky. Skutečně mohu asi říct, lahev a ještě k tomu patentní nic nenahradí.

Jak dopadne tato várka budu informovat. Pivu zdar.

27.8.2012

Trochu se zpožděním ale přece, připrava této várky proběhla bez problémů, pivo bylo nalahvováno do skleněných patentních lahví z keramickým uzávěrem, 100% výsledek. Od počátku do dnešního dne prošlo pivo různým vývojem. Do dnešního dne pivo skutečně dozrálo, pivo má říz, chuť není uplně podle mého gusta, pivo je výrazně hořké , tmavě hnědá až skutečně černá barva, pěna průměr. Zachovalo se ještě pár lahví, chtěl jsem skutečně zjistit co to udělá třeba po 3 měsících ležení ve stálé teplotě , ve tmě apod. Lze říct , že výsledek tohoto druhu je vcelku dobrý, bezproblémové kvašení, ležení a taky samozřejmě konzumace. Láhve z keramickým uzávěrem se osvědčují perfektně, doporučuji. Mohu pro vyzkoušení výše zmiňovaný koncentrát „BB Irish Stout“ doporučit.

4.11.2012

Zdravím všechny domácí vařiče, 1.11.2012 jse založil další pokus domácího piva. Znovu jsem použil koncentrát Better Brew tentokrát Export Lager:

Chuťově vyvážený a středně chmelený klasický anglický ležák.

Hustý tekutý koncentrát v silnostěnném vaku s kovovou fólií proti protržení o obsahu 1,8 kg je určen na výrobu 23 litrů piva. Svrchní kvasnice pro kvašení v rozmezí 20 – 24°C.

Rozhodl jsem se po bezproblémové várce s předchozím druhem. Bohužel tentokrát jsem narazil na zásadní problém, hned po naložení várky do kvasné nádoby a nekonečnému čekání na zahájení kvašení. Byť bylo vše dodrženo, teplota 20-21 C, ani po 36 hodinách náznak kvašení. Vzhledem k nově vzniklé situaci, kterou jsem doposud neznal, jsem se rozhodl přidat kvasnice, od kterých jsem čekal „pomoc“. Cca po 6-7 hodinách začalo intenzivní kvašení, které trvá do dnešního dne. Co způsobilo tuto situace nevím. Jak toto ovlivní celkový výsledek netuším, zřejmě se budu muset nechat překvapit. Jak to dopadne určitě budu referovat. Zatím pivu zdar !

26.1.2013

Zdravím všechny domácí vařiče, sice trochu pozdě ale výše uvedená várka, se už postupně konzumuje, je zpracováno cca 1/2 uvařeného, musím říct že se nejedná o nic vyjímečného, průměr, průměr, průměr. Nedoporučuji. Pivu zdar

7.4.2013

Zdravím vařiče, s psaním trochu skluz ale ,myslím že o nic Vás neošidím, začátkem února 2013 jsem založil další s produktů Cooper a to:

Coopers English Bitter

Anglický Bitter je hnědě měděné barvy s odstíny červené a krémovou hlavou. Kombinuje v sobě sladkou chuť sladu s pevným hořkým koncem.

Obsah plechovky 1,7 kg je určen na výrobu 23 litrů piva. Svrchní kvasnice pro kvašení v rozmezí 20 – 26°C součástí balení.

Barva 35 – 42 EBC
Hořkost 55 – 60 EBU
Obsah alkoholu cca 4,2% (při ředění na 23 litrů a 1 použití kg kvasného cukru).

 coopers-english-bitter

Tentokrát jsem to pojal jako trochu experiment, místo dextrozy jsme použil světlou maltozu s těmito vlastnostmi:

Sušený 100% sladový extrakt světlé barvy. Může se stejně jako dextróza přidat do mladiny pro zvýšení obsahu alkoholu ve výsledném pivu. Výsledné pivo má ale s maltózou lepší a plnější chuť. Zvyšuje pěnivost a dodává barvu. Vhodné do světlých i tmavých piv.

Po hlavním kvašení jsem pivo nalahvoval do patentních lahví s keramickým uzávěrem, zde žáden experiment. Samozřejmě jsem to musel hned zkusit , co jsem to vlastně udělal, už po 2 týdnech ochutnání se zdá být pivo plnější, chuť zatím syrová, to se určitě spraví, po druhotném kvašení pivo uloženo do sklepa cca 9 stupňů, myslím že to bude super. Určitě budu informovat.

Pivu zdar

11.6.2013

Tak, jak  jsem slíbil tak i činím, výše uvedená várka Coopers English Bitter je po odležení super. Musím říct , že je to asi to nejlepší co kdy povedlo, výborná barva, výborná chuť, fantastická pěna , krerá vydrží cca 5-7 minut v původní velikosti a koexistenci, skutečně povedená várka. Všichni, kteří ochutnali si pochvalovali a po 40 kouskách se jen zaprášilo. Nepovažuji se právě v tomto vaření domácího piva za přeborníka ale přisuzoval bych tuto výraznou změnu k lepšímu, právě k použité světlé maltóze, což se dá říct, že to změnilo úplně chuť a celkový dojem z piva. Myslím, že mohu tuto verzi doporučit a kdo chce změnu může začít právě zde.

Pivu zdar

9.10.2013

Po delší odmlce jak psaní tak i vaření se znovu hlásím. Včera jsem založil várku Coopers Irish Stout, Vše proběhlo stadartně, avšak místo dextrózy jsme použil maltózu tmavou, v minulosti se maltóza osvědčila tak proč to nezkusit znovu. O výsledku budu informovat.

Tmavé pivo v Irském stylu. Silné a hořké. Vařeno podle autentického receptu s obsahem ječného sladu, praženého ječmene a chmele.

Obsah plechovky je určen na výrobu 23 litrů piva. Svrchní kvasnice pro kvašení v rozmezí 20 – 26°C součástí balení.

Barva 120 – 170 EBC
Hořkost 50 – 60 EBU

26.1.2014

Sice velká odmlka ale neúspěch předchozí várky mně na čas úplně odstavil. Bohužel výše popsaná várka se chovala naprosto nestandartně už od začátku. Kvašení začalo cca za 2 dny, velice slabě, po chvíli skoro nekontrolované silné kvašení. Bohužel cca po 2 dnech kvašení přestalo úplně, nepovedlo se ko nijak obnovit ani přidáním dalších kvasnic. Asi po 4 dnech kdy se nepovedlo nic s tím udělat jsem tuto várku nasměroval …Poctivě a celkem precizně jsem hlídal teplotu 20-22 C, vše dle pokynu výrobce a přesto nic. Když jsem vůbec skoro nic nehlídal a vše šlo nějak samo tak výsledek byl v mnoha případech skvělý, asi něco na tom samospádu bude. Pokud by měl někdo nápad nebo zkušenost z něčím podobným napiště, rád se přiučím z Vašich zkušeností.  Teď jsme po čase založil , včera novou várku a to:

Hammer of Thor Special Gravity Lager

Koncentrát o váze 4 kg pro přípravu silného severského ležáckého piva s plným tělem a osvěžující hořkostí.

Svrchní kvasnice pro kvašení v rozmezí 18 – 24°C a chmel pro dochmelení součástí balení.

Barva 8 – 10 EBC

Hořkost 25 – 35 EBU

Obsah alkoholu cca 6%

Tak budu pravidelně informovat jak to tentokrát dopadne.

 

Dnešního dne 2.2.2014, zhruba po 1 týdnu jsem pivo nalahvoval, tentokrát po minulém neúspěchu jsem postupoval přesně dle výrobce. Zdá se mi to celkem brzy, už cca 2 dny to nekvasilo, měřil jsem hustoměrem a stav odpovídal doporučením výrobce 1010 – 1018 kg/m3, já jsem po 2 dny naměřil stejnou hodnotu 1012 kg/m3, takže nalahvováno do skleněných lahví s patentním keramickým uzávěrem a uloženo do stejné teploty při jaké probíhalo hlavní kvašení t.j. cca 20-22 C. Tak jsem zvědav jak to bude vypadat po 1 týdnu druhotného kvašení, hlavně jak dopadně košt, zatím by to nemuselo být špatné, velice mně bude zajímat chuť , kdežto od počátku hlavního kvašení byl přidán chmel nadávkovaný v sáčku dodaný výrobce.

Pivu zdar

12.2.2014

Dne 11.2.2014 jsem založil další várku tentokrát produkt od firmy Coopers a to „IPA“. Použil jsem stndartní dextrózu na celý obsah 1 kg a originál kvasnice. Po cca 10 hodinách započalo kvašení tak uvidíme.

coopers-india-pale-ale

Stručná charakteristika:

Jantarové pivo vařené podle staroanglické receptury s robustně sladovou a silně chmelovou chutí. V 19. století se pivo vařilo pro Indickou kolonii a také sloužilo jako nápoj pro námořníky. Hořkost s vyšším obsahem alkoholu zvyšovala jeho trvanlivost.

Obsah plechovky 1,7 kg je určen na výrobu 23 litrů piva. Svrchní kvasnice pro kvašení v rozmezí 20 – 26°C součástí balení. Český návod přiložen.

Barva 23 – 27 EBC
Hořkost 68 – 73 EBU
Obsah alkoholu cca 4,2% (při ředění na 23 litrů a 1 použití kg kvasného cukru).

 

Dne 19.2.2014 jsem pivo nalahvoval, pivo poměrně intenzivně kvasilo  cca 5-6 dnů, 18.2.2014 hustoměrem naměřeno 1008 kg/m3 a 19.2.2014 naměřeno 1008-1009 kg/m3. Pivo kvasilo po celou dobu při teplotě cca 21 stupňů C. Lahvováno něco do patentních lahví s keramickým uzávěrem, něco do 5 litrových soudků a něco do 0,7 l plastových lahví, použitý drops „vasepivo.cz“ a „Coopers“.

 

Dnešního dne 23.3.2014 ochutnány obě předchozí várky, dobré pivo, zatím spokojenost, bude dále ležet, od počátku nalahvování uloženo při teplotě cca 10-12 C.

Pivu zdar

8.12.2014

Po delší odmlce, jsem opět oprášil svou výbavičku a dnes jsem založil novou várku COOPERS STOUT.  Charakteristika níže:

coopers-stout

Tmavě hnědé až černé pivo s hustou pěnou.  V jeho chuti je cítit směs kávy, čokolády a obilné vůně s hořkým koncem.
Pivo se může konzumovat mladé, ale nejlepší chuti se dosáhne dlouhým a správným ležením.

Obsah plechovky je určen na výrobu 23 litrů piva. Svrchní kvasnice pro kvašení v rozmezí 20 – 26°C součástí balení. Český návod přiložen.

Barva 180 – 200 EBC
Hořkost 65 – 70 EBU
Obsah alkoholu cca 4,2%

Vzhledem k venkpovním teplotám se mi v místnosti od začátku daří udržovat ukázkovou předepsanou teplotu prvotního kvašeni 20-21C. Kvašení začalo cca po 24 hodinách od naložení  do kvasné nádoby.

O výsledcích budu informovat.

Pivu zdar

31.12.2014

Tak další info k výše uvedené várce. Po prvé hlavní kvašení probíhalo neskutečně dlouho a to skoro 14 dnů, celkem aktivně a dramaticky. Nedošlo k žádné kalamitě vše si myslím bylo tak jak má být. Teplotu jsem po celou dobu udržoval cca 20-22.C. Dne 21. a  22.12.2014 naměřeno hustoměrem 1010 kg/m3 co svědčilo o ustálení a produkt byl nalahvován, přídáno k druhotnému kvašení drops Coopers a uloženo do teploty cca 2O C. Chystám se na dnešní slavnostní den provest ochutnávku to co jsme vyprodukoval. Jsem zvědav, vše proběhlo učebnicově tak to bude určitě dobrý.  Určitě podám informaci jak to prozatím vypadá.

Pivu zdar

 9.8.2015

Zdravím všechny příznivce domácího vaření. Sice s odmlkou a po několikaté degustaci si dovolím zhodnotit uvařenou a odleželou várku Coopers Stout uvařenou 8.12.2014. Poslední kusy jsem ochutal 9.8.2015, celkem zbylo několik /3/ láhve/ adá se říct že to skutečně stálo za to. Dá se říct , že po cca 7 měsících má pivo parametry uváděné výrobce, fantastická chuť kávy a čokolády, tmavá až černá barva, vůně spíše po kávě, která převládá, pěna by mohla být hustější ale celkový dojem je super. Pivo leželo cca 6 měsíců v tmavém sklepě v teplotě cca 10-14 stupňů, bez jakéhokoliv zásahu. Můžu říct, že nikdy „můj výtvor“ takto dlouho nevydržel, čekání stálo za to. Mohu skutečně jen doporučit počkat a část produkce skuteně nechat minimálně 6 měsíců uležet samozřejmě v odpovídajících podmínkách. Určitě až bude příhodná doba budu tuto sortu opakovat třeba i s ležením cca 12 měsíců, určitě k žádné skáze nemůže dojít.

Přeji hodně zdaru při „domácá tvorbě“ a pivu zdar.

28.8.2015

Dnešního dne založena várka Black Rock Golden Ale.  K dispozici orignal kvasnice, vše uděláno podle návodu, takže můžeme jen čekat:

br-golden-ale

Pivo typu ALE s uvařeno s použitím speciálního sladu a chmelem Nelson.Obsah plechovky 1,7 kg je určen na výrobu 23 litrů piva. Svrchní kvasnice pro kvašení v rozmezí 18 – 26°C součástí balení. Český návod přiložen. Obsah alkoholu cca 4,2% (při ředění na 23 litrů a 1 použití kg kvasného cukru).

Budu informovat, pivu zdar !

11.10.2015

Dnešního dne jsem otevřel první láhve předchozí várky Black Rock  Golden Ale. Pivo po asi týdenním kvašení bylo stočeno do patentních láhví, přídán drops Coopers a uloženo na týden v teplotě, která je stejná jako teplota při hlavním kvašení. Po týdnu pivo uloženo do sklepa cca teplota 15 C. Pivo je hodně dobré super barva, dobrá pěna, chuť s výraznou hořkostí, výrazná zvláštní chuť, bude ležet do Vánoc 2015 uvidíme, vudu referovat.

Dnešního dne jsem taky založil várku Brewferm – Christmas, poněkud atypická várka, bez přidání Dextrozy a doplnění do celkového objemu pouze 7,5 litru.  V balení kvasnice, vše realizováno dle návodu.

brewferm-chrismas

Silné hořké tmavě hnědé pivo s příjemnou sladovou chutí s nádechem pražené kávy pro Vánoční pohodu. Pro vychutnání dokonalého zážitku z konzumace je nutné dlouhé zrání v lahvích. Pro konzumaci na Vánoce doporučujeme vykvasit a nalahvovat už během léta.

1,5 kg plechovka je určena na výrobu 7 litrů piva. Kvasnice pro kvašení v rozmezí 20 – 25°C a český návod součástí balení.

Obsah alkoholu 7,5% bez přídavku dalšího cukru.

Pivu zdar!

31.10.2016

Dnes jsem otevřel poslední láhev piva Brewferm – Christmas, které bylo založené a dáno ke kvašení více jak před rokem. Všude se hovoří, že toto pivo nemůže vydržet dlouhou dobu. Toto je příklad toho, že tyto mýty nejsou pravdivé a poslední kousek byl ve vynikající kondici. Myslím, že pokud pivo skladujete v ideálních podmínkách, tak dokáže úplné zázraky. Já skladuji ve sklepě cca 10-14 C, ve tmě takže to bude asi ono. Já určitě pivo nefiltruji a nepasterizuji, takže je to skutečně v lahvích jen a jen pivo.

Pivu zdar.

19.2.2018

Dnešního dne založené k hlavnímu kvašení pivo z koncentrátu firmy BREWFERM, koncentrát obsahuje vše co je k výrobě potřeba včetně kvasnic, vzhledem k tomu, že z koncentrátu vyrobíte pouze 9 litru piva, použil jsem hned dvojitou dávku, t.j. dva koncentráty a 2x dávku Dextrozy.

Belgické velmi silné tmavé pivo s plným tělem. Velmi vhodné pro dlouhodobé ležení.
1,5 kg plechovka je určena na výrobu 9 litrů piva. Kvasnice pro kvašení v rozmezí 20 – 25°C a český návod součástí balení.  Obsah alkoholu 8% .

Zatím vše, budu postupně přidávat informace

PIVU ZDAR

3.3.2018

Tentokrát pivo kvasilo poměrně  dlouho cca 10 dnů, coý nebývá zvykem, teplota po celou dobu kvašení 21°-22°C, povedlo se teplotu udržet v přijatelných hodnotách. Dnes 3.3.2018 pivo staženo do patentních láhví, přidán 1x drops Coopers, celkem bylo nalahvováno  18 litrů t.j. 36 láhví a ponecháno ležet při teplotě při které probíhalo hlavní kvašení. Tak uvidíme jaký bude výsledek po prvním ochutnání.

 

Nepřehlédněte

instruktážní video domácí pivo

zašleme na vyžádání v češtině

ZDE VIDEO  v AJ

část 1

část 2

část 3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *