Návštěvy pivovarů

Pivní slavnosti Chodovar

Dne 21.8.2010 jsem navštívil „Tradiční pivní slavnosti Chodovar 2010″. Stěží lze všechno popsat, tuto atmosféru, náladu je nutno zažít. Oficiální program začal podle programu ve 13.00 a trval ?… V dopoledních hodinách čekala návštevníky, pro ty které to zajímalo, netradiční prohlídka pivovaru Chodovar. Samotné slavnosti probíhaly v perfektním prostředí , zahrady nad pivovarem, kde samozřejmě bylo poskytnuto návštěvníkům vše co na takové akci potřebují. Pivní stánky, občerstvovací stánky z jídlem atd. Připravený kulturní program, hudební produkce, soutěže o pivního rytíře jak chlapi tak dámy, zde byly skutečně k vidění neuvěřitelné výkony, tuplák cca 4 vteřiny, tak to nelze popsat to musíte vidět, dámy, půllitr za cca 4 vteřiny, tak to se taky hned tak nevidí. Myslím, že všichni návštěvníci si přišli na své, na nádvoří před restaurací „Stará sladovna“ byl instalován pojízdný výčep, dětské atrakce. Samozřejmě návštevníci mohli využít i ostatní služby jako jsou pravé pivní lázně  a další služby spojené z pivovarem Chodovar. Ten kdo nedorazil pěšky nebo autem, mohl využít Chodovar expres /vlakové spojení/ z Plzně a Karlových Varů. Skutečně o hosty bylo příkladně postaráno, pivo určitě nedošlo. V neposlední řadě bych zmínil, skutečně vynikající pivo jak světlé tak černé, nestalo se aby některý stánek nabízel teplé nebo jinak „zmršené pivo“, pořadatel si dal skutečně záležet. Všem tuto akci doporučuji, předpokládám že i v příštím roce se tato povedená akce bude konat. Všichni organizátoři zaslouží jedničku.

Rodinný pivovar v Chodové Plané.

Překrásný historický areál pivovaru s původními ležáckými sklepy ze 12. století, tesanými v žulové skále je vyhledávaným turistickým místem. Prohlídky sladovny a pivovarského provozu jsou samozřejmě spojeny i s ochutnávkou zde vyráběného piva Chodovar. Na objekty pivovaru navazuje pivovarská zahrada se stylovým posezením pro 3000 hostů. Zahrada je místem konání každoročních akci: zahájení pivní sezony /duben/, závodu mistrovství Evropy v koulení pivních sudů /červen/, tradičních slavností piva /srpen/. Samozřejmě , že podrobné informace naleznete na www.chodovar.cz.

V částí unikátního skalního labyrintu osm set let starých pivovarských sklepů se nachází stylová restaurace s místy pro 260 hostů a malé pivovarské muzeum. Prastaré ležácké sklepy ze 12. století, tesané v žulové skále, pivovar dodnes používá k dokvašení svého piva. Kromě širokého sortimentu jídel české a zahraniční kuchyně tak restaurace nabízí návštěvníkům i jedinečnou možnost ochutnat přírodní kvasnicové pivo čepované přímo z ležáckých sudů skalního sklepa.

V historických sklepeních pivovarského hotelu „U Sládka“ se nachází originální provoz pravých Pivních lázní. Jedná se o rekondiční lázeňskou terapii, která zahrnuje relaxační horké koupele, masáže a teplé zábaly v pivovarském mlátě. Horká koupel obsahuje minerální vodu Il sano, jedinečné koupelové tmavé pivo, směs chmele a léčivých bylin a pivní kvasinky s omlazujícími účinky. Cílem procedury je harmonizace funkcí organizmu, duševní odpočinek, rekondice a relaxace, uvolnění svalů, prohřátí kloubů a ozdravná kůra pro pleť a vlasy. Procedura prokazatelně zlepšuje obranyschopnost těla.

Na areál pivovaru navazuje mimo jiné stylové ubytování s výhledem na pivovar. V hotelu U Sládka naleznete nádherné historické interiery, konferenční sál s velkoplošnou projekcí a připojením na internet.

Vše co jsem zde popsal je skutečnost,  a samozřejmě při návštěvě jsme si nenechali ujít vše co stálo za to.  Skutečně lze říct, že originální pivní lázeň je nevšední věc, kterou je potřeba skutečně zažít. Sedět ve výše popsané lázni a nechat se obsloužit přítomným personálem donáškou skvělého Chodovaru je fakt zážitek. Trakt pivních lázní je skutečně perfektní s patřičnou čistotou a perfektním personálem.

Samozřejmě že celá návštěva takového zařízení obnáší náročnou část a tou je degustace místních produktů. Musím říct , že poprvé v životě jsem měl možnost ochutnat samozřejmě originál „Chodskou pivovici – pivní pálenka z Chodska“ Jedná se o destilát z piva s alc.50% vol. Musím říct , že nejsem milovníkem „ohnivé vody“ ale tato pivovice je skutečné výborná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *