Jak archivovat

Jak archivujeme pivo

Trochu teorie, něco už z praxe:

Řekněme, že archivace piva bude asi pouze pro silné nátury, kteří skutečně vydrží dlouhou dobu čekat a potom se snad dočkají nějakého výsledku, někdy možná i překvapivého, snad, pozitivního. On i špatný výsledek je výsledek, nicméně touto cestou prosím všechny, kteří mají z této disciplíny nějaké zkušenosti popřípadě „archivovali“ pivo náhodně tím, že někde něco někdo zapomněl v nějaké skrýši a podobně, ozvěte se, abychom mohli poznatky a výsledky prezentovat.

Jaké pivo archivovat?

Jednoznačně pro archivaci lze využít piva od 7-8% obsahu alkoholu a výše. V podstatě zřejmě čim více tím lépe. Další podmínkou, nebo doporučením, jsou piva , které dokvašují v lahvi.  Nejlépe se hodí „siláci z belgie“ nebo další speciální piva splňující uvedené doporučení. Všechny údaje, popřípadě další informace najdete určitě na lahvi.

Při jaké teplotě ukládat pivo k archivaci?

Jednoznačně je potřebná stálá teplota, teplotu lze akceptovat /ideálně/ 10-14°C, zřejmě nebude vadit teplota u horní hranice anebo u dolní hranice, problém budou tvz. „teplotní šoky“ v létě 25°C a v zimě 5°C.  Dokonce i některé zahraniční pivovary /např. Fullers z Anglie/ uvádí možnost archivování resp.skladování při teplotě 5-25°C. Možné je zřejmě cokoliv, přitom pivo z tohoto pivovaru, konkrétně u limitované edice VINTAGE ALE je stanovena doba archivace 10 let. Vhodná místnost pro archivaci -sklep bez přístupu světla. Lze pro uložení použít i lednici popřípadě vinotéku, kde lze nastavit požadované teploty.

Lze archivovat pivo v PET lahvích?

Ne, pouze sklo, nestálost plastu, uzávěru, v zásadě pouze skleněné láhve. Jedno jestli uzávěr korek nebo plechový uzávěr. I když názory některých pivních znalců hovoří, že korunkový plechový uzávěr není pro dlouhodobé uskladnění a k archivaci, nicméně holandský pivovar De Molen, deklaruje dobu uložení až 25 let a tyto láhve mají jen plechové korunkové uzávěry. Otázkou bude, jak a z čeho je vyroben tento uzávěr, z čeho je složená plocha korunky , která dosedá na láhev atd.  a jestli skutečně uváděnou dobu to pivo přežije. Veřme že ano, čekat třeba 15 let a potom zjistit,  že je z toho „voda z příchutí snad piva“ nechci si to ani představit, ztracených 15 let.

Archivovat pivo v leže nebo láhve musí stát?

Vzhledem k tomu, že se kvasnice budou ukládat v případě ležení na boku láhve, zřejmě lépe když budou láhve stát. Problematická je otázka životnosti korku, který by mohl „na stojáka“ vysýchat, přístup vzduchu by napáchal,  nevratné škody.  Ukáže praxe a roky.

Jaká je doba archivace?

Dalo by se říct, že to bude resp. doba expirace bude vyznačena na lahvi. Lze to taky tak říct. Taky je dáno, že piva s vysokým obsahem alkoholu mají poměrně dlouhou dobu spotřeby řádově to může být i 5 let a více. Do konce , je to ale otázka jestli je to skutečně tak, ale třeba pivovar z Holandska De Molen u některých piv uvádí dobu expirace i 25 let od vyrobení. To je dost dlouho na to, aby to bylo asi v našich podmínkách vyzkoušené. Možná i na to dojde, časem.  Dále některé pivovary uvádí datum, ne do kdy je potřeba spotřebovat obsah ale datum říká, po kolika letech je nejlépe začít pivo konzumovat /Austrálie – Coopers Vintage…/. Je potřeba pečlivě číst obsah etikety. Vše nejlépe asi bude vědět výrobce-pivovar jak s tím naložit. Pravdou ale určitě je, že „belgičtí siláci“ a „siláci další“ a je to v praxi vyzkoušené, že tyto piva 2-3 roky a i více po expiraci jsou ve vynikající kondici a nevykazují žádné vady, jsou excelentní /vyzkoušeno v praxi u piva z pivovaru HARVIESTOUN- Skotsko, Old Engine Oil, pivovaru FLOREFFE Abbaye – Belgie, Floreffe Dubbel a Melior, pivovaru Coopers – Austrálie Coopers Extra Vintage Strong Ale.. a další/. Myslím, že jsme, nebo někteří z nás jsou silně nakaženi různými datumovými limity a podobně. U většiny silných piv toto určitě neplatí.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *